Repas – vienas jauniausių vokalinės muzikos žanrų, iš užsienio į Lietuvą atkeliavęs paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Jį sudaro laužytas hip hop muzikos ritmas ir rimuota kalba. Psichologai mano, jog repas sužadina agresijos jausmą, o jo monotonija po ilgo klausymosi gali pradėti įkyrėti, net kelti susierzinimą. Taip mano vyresni, jaunimui atrodo priešingai – repas veda į ekstazę.

Kokia repo grupė yra pati seniausia Lietuvoje?

Be abejo, grupė „G&G Sindikatas“ yra pati seniausia, turint omenyje jos egzistavimo laiką, Lietuvoje. Ji savo veiklą pradėjo 1996 metais. Ši šauni grupė per ketvirtį amžiaus užsiaugino ištikimų gerbėjų būrį ir į ji sėkmingai pritraukia ir dabartinį jaunimą.

Tad ją pelnytai galima vadinti hip – hopo muzikos klasike. Šios grupės pagrindinė ašis – atlikėjai Svaras ir Giga, prie jų prisijungė Dj Mamania, Donciavaz ir Kastetas. Pirmasis grupės albumas „Tavo sielos vagiz“ oficialiai pasaulį išvydo 1999 metų gruodį, XXI amžiaus išvakarėse.

Kokios kitos repo muzikos grupės pateko tarp geriausių šio žanro atstovų?

Grupė MC Mesijus, jos siela – Vinco Kudirkos ainis Žygimantas Kudirka savo kūryboje naudoja elektroninės muzikos elementus su vizualinėmis priemonėmis, pritaiko ir avangardinio repo muziką, jam talkina muzikuojantys bičiuliai. Tiesa, jis sugeba scenoje repuoti ir be muzikos, klausytojus įaudrindamas vien tekstu, be jokių papildomų priemonių.

Kita grupė „Tie geresni“ repuoja daugiau nei dvylika metų. Kolektyve – keturi nariai, trys iš jų R. Grosmanas, P. Milauskas ir V. Strazdas – mikrofono profesionalai, ketvirtasis – muzikos kūrėjas G. Stasiulionis. Skirtingi rimavimo ir atlikimo stiliai padeda pritraukti ištikimų gerbėjų ratą bei jį sėkmingai išlaikyti. O Grupę „Lilas ir Innomine“ sudaro repo meistras Konstantinas ir muzikos kūrėjas, prodiuseris Rolandas. Jų kuriamos dainos temas semiasi iš tikrovėje patirtų išgyvenimų.

Kokios yra jauniausios repo grupės, kurios irgi gali pasigirti populiarumu?

Savo auditoriją turi suformavę ir tokie repo atlikėjai, kaip Erikas Toruntajevas-Erkė, kuris yra laikomas vienu geriausių underground repo kūrėjų, bei grupė „Garazhe Nerūkoma“, atlikėjas Pijus Opera ir Kamuza. Naujienų apie repo muzikos atlikėjus ir jų koncertus ieškokite interneto svetainėje: https://pickvibe.lt/lt/p/renginiai/repo-koncertai.