Vilniuje vis dažniau žmonės ne nuomoja, o perka butus. Pripažinkime, jog nuomoti butus darosi vis mažiau naudinga dėl daugelio priežasčių.

Nuomos kainos vis auga

Visų pirma, tai nuomos kainos labai sparčiai auga. Net jei ir rasite pigesnį butą, jo kaina gali būti bet kada pakelta, jei būsite nepasirašę sutarties. Na, o jei ir turėsite sutartį, tai vis tiek po metų buto savininkas gali pakelti nuomos kainą net keliais šimtais eurų, jei užsinorės. Tuomet reikės krautis lagaminus ir ieškoti kito buto.

Butas lieka šeimininkui, o ne jums

Turbūt vienas iš liūdniausių dalykų yra tas, jog buto nuoma mokama, o butas lieka ne jums, o šeimininkams. Deja, bet dar viena priežastis, kodėl geriau pirkti butą, kad ir su paskola. Tokiu atveju bent jau butas lieka jums, o ne buto savininkui.

Paskolos įmokos pigesnės, nei nuoma

Neretai žmonės pastebi, jog paskolos įmokos yra kur kas mažesnės, nei buto nuoma. Na, o jei bankas nusprendžia jas didinti, bet kada galima kreiptis dėl refinansavimo į kitą banką ir sumažinti įmokų dydį.

Negalima pertvarkyti buto

Butų savininkai neretai aiškiai nurodo, jog butų pertvarkyti negalima. Ir gerai, jeigu jūsų pasirinkti namai yra nauji butai senamiestyje Vilniuje, kurie šiuolaikiškai įrengti. Tačiau tie, kurie gyvena apleistuose sovietinio įrengimo butuose, net negali jų pakeisti. Na, o ir keisti nelabai apsimoka, žinant, kad bet kada gali būti iškeldinti.

Kartais sudėtinga susigrąžinti depozitą

Nuomojant būstą pateikiamas depozitas, kuris grąžinamas, kai baigiasi nuomos sutartis. Tačiau jį susigrąžinti ne visada yra lengva. Pavyzdžiui, neretai buto savininkai teigia, kad bus galima išeiti anksčiau ir susigrąžinti depozitą, jei to prireiks. Visgi, kai prireikia, šį pažadą ignoruoja ir pasilieka depozitą sau.

Bet kada gali tekti priimti svečius

Neretai buto savininkai nesupranta, kas yra privatumas ir kišasi į svetimų žmonių gyvenimą. Kartais ne tik atvyksta neperspėję, bet ir atrakina duris su savo raktu. Tai akivaizdi priežastis, kodėl reikia pirkti, o ne nuomoti būstą.