Daugybė žmonių migruoja į užsienį ieškodami darbo, studijų ar tiesiog naujų gyvenimo patirčių. Ir nors tai gali būti puiki galimybė, tai taip pat reiškia, kad pajamas taip pat reikia deklaruoti. Tai gali būti sudėtinga ir paini procedūra, taigi šiame straipsnyje mes jums viską papasakosime, ką reikia žinoti.

Deklaracijos pateikimo laikas

Pirmiausia, pradėkime nuo to, kada jums reikėtų pateikti mokesčių deklaraciją. Kiekviena šalis turi savo taisykles dėl deklaravimo terminų, todėl būtinai pasitikrinkite, kada reikia pateikti deklaraciją konkrečioje šalyje, kad išvengtumėte baudų ar kitų problemų. Be to, reikia pasiruošti tam tikriems dokumentams, pvz., mokesčių nuobaudoms ir mokesčių patvirtinimams, todėl būtinai apžiūrėkite savo šalies mokesčių inspekcijos svetainę, kad sužinotumėte, kokius dokumentus ir kada jus turite pateikti kartu su savo deklaracija.

Kitas svarbus dalykas yra tai, kad kai kuriais atvejais negalite tiesiog pateikti savo deklaracijos elektroniniu būdu, kaip tai padaryti Lietuvoje. Tokiu atveju taip pat turite laikytis labai griežtų terminų ir būti pasiruošę savo dokumentams.

Mokesčių sistemų skirtumai

Taip pat turite būti atidūs, kadangi mokesčių sistemos skiriasi tarp skirtingų šalių. Kiekviena šalis turi savo taisykles, kada ir kaip reikia pateikti pajamų deklaraciją ir kokias informacijas jums reikia pristatyti. Pvz., kai kuriose šalyse jums reikia deklaruoti ne tik savo uždirbtas pajamas, bet ir bet kokių kitų finansinių turtų, pvz., turimų nekilnojamojo turto ar investicijų.

Būtinai, turite prisiminti, kad nėra vienodos mokesčių tarifų visose šalyse. Jūsų mokesčių tarifas gali skirtis priklausomai nuo jūsų pajamų lygio, o ir tarifų pavyzdžiai gali šiek tiek skiriasi nuo Lietuvos mokesčių sistemos. Teisingai taikant tinkamus tarifus ir laikantis savo pareigų, bus išvengta nesiųsdami papildomų pinigų mokesčių prižiūrėtojams.

Pavyzdžiui, mokesčių grąžinimas iš Vokietijos nėra toks pats kaip Lietuvoje. Vokietijoje galite susigrąžinti sumokėtus didesnius mokesčius nei reikia, tačiau tik pateikę mokesčių deklaraciją ir gavę Vokietijos mokesčių inspekcijos patvirtinimą. Taip pat skirsis pateikimo datos ir pati tvarka.

Geriausiai pajamų mokesčio deklaraciją pateikti esant svetur – pasinaudoti profesionaliomis paslaugomis arba buhalterio paslaugomis ir įsitikinti, kad viskas atliekamas teisingai. Jos padės jums suprasti šalies, kurioje esate, mokesčių sistemą ir įsitikinti, kad viskas yra teisinga ir aktualu.