Yra žmonių, kurie laikinai ar visam laikui turi likti gulimoje padėtyje. Jie negali savarankiškai judėti, o tai susiję su rimtomis senatvės ligomis. Tačiau pasitaiko, kad jauni žmonės, pvz., po traumų ar kovojantys su nutukimu, susiduria su tokiais judėjimo apribojimais. Norint sudaryti jiems tinkamas sąlygas ir išvengti neigiamų melagingo gyvenimo būdo pasekmių, jiems reikalinga specializuota medicininė slaugos lova.

Rankinės ir elektrinės medicininės slaugos lovos 

Vienas pagrindinių ortopedinės lovos pasirinkimo kriterijų – jos veikimo mechanizmas. Pagal dizainą tokia lova turėtų leisti reguliuoti jos aukštį, galvūgalio padėtį ir kitas dalis. Mechanizmo tipas visų pirma turėtų atitikti paciento galimybes.

  • Rankiniu būdu valdomos medicininės lovos – tai tradiciniai modeliai, dažniausiai sutinkami ligoninėse. Lovos padėties ir nustatymo keitimas atliekamas tik rankiniu būdu, todėl tai reikalauja gulinčiojo ar globėjo pastangų. Tokiu atveju ne visada įmanoma nustatyti jo padėtį, kai pacientas yra ant jo. Tokios rankinės medicininės lovos puikiai pasiteisina tais atvejais, kai pacientas yra nuolat prižiūrimas ir jo žinioje visą laiką yra antras, darbingas žmogus. Tai geras laikinas sprendimas, kai pacientas guli gulimoje padėtyje tik kurį laiką, kol sugrįš į fizinę formą ir sveikatą.
  • Elektra valdomos ortopedinės lovos – tai tikrai pažangesnės medicininės lovos, kuriose įrengtas specialus mechanizmas atskiroms sekcijoms valdyti. Į komplektą dažniausiai įeina nuotolinio valdymo pultas, kuris naudojamas nustatymams valdyti. Todėl gulintis žmogus gali savarankiškai pritaikyti lovą pagal esamus poreikius ir jam nereikia antrojo asmens. Tai neabejotinai daro ją savarankiškesnę. Tačiau nauja elektra valdoma reabilitacinė lova bus brangesnė nei mechaninis modelis.

Slaugos lova, pritaikyta prie paciento ūgio ir svorio 

Tai dar vienas svarbus aspektas, gerokai nulemiantis paciento komfortą. Standartinės medicininės lovos yra 90 x 200 cm. Tai patogus pasirinkimas vidutinio kūno sudėjimo žmogui. Tačiau atskirų lovų apkrova dažnai skiriasi. Yra modelių, kuriuos gali naudoti žmonės iki 130 kg, bet ir sveriantys daugiau, pvz., iki 270 kg.

Tačiau nutukusiems žmonėms geriausias pasirinkimas bus speciali reabilitacijos lova . Jis buvo sukurtas atsižvelgiant į žmonių, kovojančių su dideliu nutukimu, poreikius, kurie dėl didelio svorio negali laisvai naudotis standartiniais modeliais. Tokios lovos keliamoji galia viršija 300 kg. Jos matmenys taip pat didesni, plotis dažniausiai 120 cm. Jam būdingi pastatyti stulpai ir pažeminta konstrukcija.

Funkcinės medicininės lovos 

Taip pat yra galimybė pasinaudoti technikos neįgaliesiems nuomos paslaugomis, kuri teikia medstore elektroninė parduotuvė. Slaugos lovos nuoma – geriausias pasirinkimas jei gydimas truks trumpai. Visos medicininės lovos yra reguliuojamos, bet skirtingu mastu. Labai svarbu, kad jo aukštis būtų keičiamas, ko dėka globėjui lengviau padėti gulinčiam kasdienėje veikloje. Be to, ortopedinės lovos skirstomos į skyrius. Gerai, jei kiekvieną iš jų galima valdyti atskirai. Absoliutus pagrindas yra galvos atramos reguliavimas. Jo dėka pacientą galima paguldyti pusiau gulint, pvz., valgant ar skaitant knygą. Kai kurios ortopedinės lovos taip pat leidžia paguldyti pacientą į drenažo padėtį, o tai palengvina kvėpavimą ir pagerina kraujotakos sistemos darbą. Jam būdingas galvos ar pėdų padėjimas žemiau kamieno lygio.

Ortopedinės lovos dažniausiai susideda iš dviejų ar trijų dalių. Kuo jų daugiau, tuo geriau juos galima pritaikyti esamiems gulinčiojo poreikiams.

Koks čiužinys tinka ortopedinei lovai? 

Sunkūs sprendimai nesibaigia medicininės lovos pasirinkimu. Tinkamo čiužinio pasirinkimas yra toks pat svarbus. Jei pacientas yra aktyvus žmogus, todėl jis visą laiką neguli, galite rinktis standartinį porolono čiužinį, tačiau jis turi būti kokybiškas. Žmonėms, kurie nuolat guli, būtina įsigyti antipragulinį čiužinį. Jam būdingas tolygus kūno svorio pasiskirstymas, kuris efektyviai apsaugo nuo opų atsiradimo jautriose vietose, tokiose kaip sėdmenys, pečių ašmenys ir kulnai.

Slaugos lova dažnai yra vienintelė vieta, kur guli sergantis žmogus. Todėl reikėtų užtikrinti, kad jame būtų sudarytos kuo geresnės sąlygos poilsiui, miegui, bet ir kitai veiklai, pavyzdžiui, pavalgyti, reabilituotis, skaityti knygas ar žiūrėti televizorių. Taip pat verta pagalvoti, ar ji pati gali valdyti lovą, ar jai reikia antro žmogaus.