Traktoriai žemės ūkio gamyboje naudojami nuo XIX a. pabaigos, tačiau tik atsiradus šiuolaikinėms technologijoms jie iš tiesų pradėjo keisti ūkininkavimo praktiką. Šiuolaikiniai traktoriai turi sudėtingas funkcijas ir galimybes, todėl jie yra efektyvesni ir našesni nei bet kada anksčiau. Apžvelkime kai kuriuos šiuolaikinių traktorių naudojimo žemės ūkyje privalumus ir trūkumus.

Šiuolaikinių traktorių privalumai

Vienas didžiausių šiuolaikinių traktorių privalumų – didesnis jų našumas. Naudodami pažangias technologijas, ūkininkai dabar gali greičiau ir tiksliau atlikti užduotis, todėl didėja jų našumas. Pavyzdžiui, daugumoje šiuolaikinių traktorių įdiegtos automatizuotos vairavimo sistemos, kurios leidžia tiksliai vairuoti ir valdyti traktorių net ir nelygioje vietovėje. Taip išvengiama brangiai kainuojančių klaidų ir taupomas laikas, todėl mažėja darbo sąnaudos, o kartu didėja derlius.

Šiuolaikiniai traktoriai taip pat yra saugesni už savo pirmtakus dėl patobulintų saugos priemonių, pavyzdžiui, apsaugos nuo apvirtimo juostų, saugos diržų, galinio vaizdo kamerų, automatinių stabilumo kontrolės sistemų ir stabdžių, kurie padeda užtikrinti vairuotojų saugumą valdant techniką. Be to, šios mašinos yra daug tylesnės nei tradiciniai modeliai dėl naujesnės variklių konstrukcijos, kuri gerokai sumažina triukšmo lygį.

Verta paminėti jog Zetor traktoriai yra daug taupesni nei senesni modeliai dėl geresnės variklių konstrukcijos ir patobulintų transmisijos technologijų, kurios leidžia išvystyti didesnę galią ir kartu taupyti degalų sąnaudas. Tai ilgainiui padeda gerokai sumažinti veiklos sąnaudas.

Šiuolaikinių traktorių trūkumai

Deja, yra ir tam tikrų trūkumų, susijusių su šiuolaikinių traktorių naudojimu. Vienas pagrindinių trūkumų – didelės išlaidos, susijusios su naujo modelio traktoriaus įsigijimu, palyginti su senesnio modelio traktoriumi. Daugelis ūkininkų paprasčiausiai negali sau leisti investuoti į visiškai naują techniką. Be to, kadangi šioje technikoje naudojama daug pažangių technologijų, ji gali dažniau sugesti, jei nėra tinkamai prižiūrimos arba eksploatuojamos netinkamai. Tai reiškia papildomas remonto išlaidas, kurios laikui bėgant gali greitai išaugti, jei nebus nedelsiant pašalintos.

Galiausiai, daugelis ūkininkų yra priblokšti visų šiuolaikinių modelių technologinių galimybių, kurių gali būti sunku išmokti ir suprasti, kad būtų pasiektas maksimalus našumas. Tam reikia investuoti į mokymus, o tai vėlgi padidina bendras veiklos sąnaudas, nebūtinai padidindama pelną tiesiogiai iš ūkininkavimo veiklos.